Zakład Wodociągów i Kanalizacji Łódź
JAKOŚĆ I TECHNOLOGIA
JAKOŚĆ I TECHNOLOGIA
taryfy_i_cenniki_podstrona_1.pngelektroniczne_biuro_4.jpg

JAKOŚĆ I TECHNOLOGIA / Wskaźniki jakości wody produkowanej przez ZWIK

W poniższej tabeli zestawiono najważniejsze wskaźniki jakości charakteryzujące łódzką wodę, jak i również parametry, których obowiązek badania nakłada rozporządzenie Ministra Zdrowia  z dn. 7.12.2017 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi (Dz. U. 2017  poz. 2294).


 

L.p.

Parametr

Jednostka

Wartość w łódzkiej wodzie

Wymagania wg rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia
7 grudnia 2017 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi

1

Barwa

mg/l

Akceptowalna przez konsumentów i bez nieprawidłowych zmian

Akceptowalna przez konsumentów i bez nieprawidłowych zmian

2

Mętność

NTU

poniżej granicy oznaczalności
<0,20 ÷ 0,46

(Akceptowalna przez konsumentów i bez nieprawidłowych zmian)

Akceptowalna przez konsumentów i bez nieprawidłowych zmian. Zalecany zakres wartości do 1,0

 

3

Stężenie jonów wodoru (pH)

-

7,1  ÷ 7,6

6,5 - 9,5

4

Przewodność elektryczna

µS/cm

370 ÷ 422

do 2500

5

Zapach

-

Akceptowalny przez konsumentów i bez nieprawidłowych zmian

Akceptowalny przez konsumentów
i bez nieprawidłowych zmian

6

Smak

-

Akceptowalny przez konsumentów i bez nieprawidłowych zmian

Akceptowalny przez konsumentów
i bez nieprawidłowych zmian

7

Jon amonu

mg/l

poniżej granicy
oznaczalności
<0,06

do 0,50

8

Azotany

mg/l

0,75 ÷ 1,8

do 50

9

Azotyny

mg/l

poniżej granicy oznaczalności
<0,04

do 0,50

10

 

Żelazo ogólne

 

µg/l

poniżej granicy oznaczalności
<20
÷ 39

 

do 200

 

11

Mangan

µg/l

poniżej granicy oznaczalności
<20

do 50

12

Glin (Al)

µg/l

poniżej granicy oznaczalności
<20

do 200

13

Indeks nadmanganianowy

mg/l

poniżej granicy oznaczalności
<0,50 ÷ 1,3

do 5,0

14

Dwutlenek chloru wolny (ClO2)

mg/l

poniżej granicy oznaczalności
<0,020 ÷ 0,163

do 0,3 wolnego chloru
w punkcie
czerpalnym u konsumenta

15

Suma wolnego chloru
i dwutlenku chloru

mg/l

0,30 – 0,45

do 0,3 wolnego chloru
w punkcie
czerpalnym u konsumenta

16

Σ chloranów i chlorynów

mg/l

0,196 ÷ 0,471

do 0,7

17

Wapń

mg/l

66 ÷ 75

przepis nie określa

18

Magnez

mg/l

5,8 ÷ 6,3

7 ÷ 125 (1)

19

Twardość

mgCaCO3/l

192 ÷ 211

60 ÷ 500

20

Twardość

dH

10,8 ÷ 11,8

3,4 ÷ 28,0

21

Twardość

mval/l

3,84 ÷ 4,22

1 ÷ 10

22

Twardość

mmol/l

1,92 ÷ 2,11

0,6 ÷ 5,0

23

Twardość węglanowa

mgCaCO3/l

174 ÷ 190

przepis nie określa

24

Escherichia coli

jtk/100 ml

0

0

25

Bakterie grupy coli

jtk/100 ml

0

0

26

Enterokoki

jtk/100 ml

0

0

27

Clostridium perfringens

łącznie ze sporami

jtk/100 ml

0

0

28

Ogólna liczba  mikroorganizmów

w 22±2oC

jtk/1 ml

bez nieprawidłowych zmian

bez nieprawidłowych zmian

29

Ogólny węgiel organiczny (OWO)

mg/l

bez nieprawidłowych zmian

bez nieprawidłowych zmian

30

Fluorki

mg/l

poniżej granicy oznaczalności
<
0,10 ÷ 0,15

do 1,5

31

Chlorki

mg/l

9,1 ÷ 9,8

do 250

32

Siarczany

mg/l

19 ÷ 20

do 250

33

Cyjanki

µg/l

poniżej granicy oznaczalności
<
20,0

do 50

34

Bor

mg/l

poniżej granicy oznaczalności
<0,10

do 1,0

35

Antymon

µg/l

poniżej granicy oznaczalności
<1,0

do 5,0

36

Arsen

µg/l

poniżej granicy oznaczalności
<1,0

do 10

37

Chrom

µg/l

poniżej granicy oznaczalności
<2,0

do 50

38

Cynk

mg/l

0,002 ÷ 0,006

przepis nie określa

39

Kadm

µg/l

poniżej granicy oznaczalności
<0,3

do 5,0

40

Miedź

mg/l

poniżej granicy oznaczalności
<0,004

do 2,0

41

Nikiel

µg/l

poniżej granicy oznaczalności
<4,0

do 20

42

Ołów

µg/l

poniżej granicy oznaczalności
<2,0

do 10

43

Rtęć

µg/l

poniżej granicy oznaczalności
<1,0

do 1,0

44

Selen

µg/l

poniżej granicy oznaczalności
<1,0

do 10

45

Sód

mg/l

5,22 ÷ 5,97

do 200

46

Potas

mg/l

1,01 ÷ 1,22

przepis nie określa

47

Srebro

mg/l

poniżej granicy
oznaczalności
<0,001

do 0,010

48

Trichlorometan (chloroform)

mg/l

0,0050 ÷ 0,0146

do 0,030

49

Bromodichlorometan

mg/l

0,0020 ÷ 0,0044

do 0,015

50

Bromoform (tribromometan)

µg/l

poniżej granicy oznaczalności
<0,10

przepis nie określa

51

Dibromochlorometan

µg/l

0,59 ÷ 1,30

przepis nie określa

52

Trihalometany ogółem

Σ THM

µg /l

7,6 ÷ 19,5

do 100

53

Benzen

µg/l

poniżej granicy oznaczalności
<0,10

do 1,0

54

1,2-dichloroetan

µg/l

poniżej granicy oznaczalności
<0,10

do 3,0

55

Trichloroeten

µg/l

poniżej granicy oznaczalności
<0,10

przepis nie określa

56

Tetrachloroeten

µg/l

poniżej granicy oznaczalności
<0,10

przepis nie określa

57

Σ trichloroetenu

 i tetrachloroetenu

µg/l

poniżej granicy oznaczalności parametrów z l.p. 55 - 56

do 10

58

Σ pestycydów

µg/l

poniżej granicy
oznaczalności
<0,020

do 0,50

59

Benzo(a)piren

µg/l

poniżej granicy
oznaczalności
<0,00078

do 0,010

60

Benzo(b)fluoranten

µg/l

poniżej granicy
oznaczalności
<0,00090

przepis nie określa

61

Benzo(k)fluoranten

µg/l

poniżej granicy
oznaczalności
<0,00102

przepis nie określa

62

Benzo(ghi)perylen

µg/l

poniżej granicy oznaczalności|
<0,00104

przepis nie określa

63

Indeno(1,2,3-cd)piren

µg/l

poniżej granicy
oznaczalności
<0,00107

przepis nie określa

64

Σ Wielopierścieniowych

węglowodorów aromatycznych

µg/l

poniżej granicy oznaczalności parametrów z l.p. 59 - 63

do 0,10


(1) – nie więcej niż 30 mg/l magnezu, jeżeli stężenie siarczanów jest równe lub większe od 250 mg/l.
Przy niższej zawartości siarczanów dopuszczalne stężenie magnezu wynosi 125 mg/l; wartość zalecana ze względów zdrowotnych – oznacza, że jest pożądana dla zdrowia ludzkiego, ale nie nakłada obowiązku uzupełniania minimalnej zawartości przez przedsiębiorstwa wodno-kanalizacyjne.

Aktualizacja na dzień: 10.07.2019 r.

Systemy jakości badań wody wykonywanych przez laboratoria ZWiK Sp. z o.o. zatwierdzone są decyzjami Państwowych Powiatowych Inspektorów Sanitarnych.

Bieżące informacje o jakości wody można uzyskać codziennie od poniedziałku do piątku
w Dziale Technologicznym ZWiK Sp. z o.o.

Informacja telefoniczna: 42 677 - 82 – 53, 42 677 – 82 - 54

W poniższej tabeli zestawiono najważniejsze wskaźniki jakości charakteryzujące wodę wtłaczaną do sieci miejskiej Tomaszowa Mazowieckiego, jak i również parametry, których obowiązek badania nakłada rozporządzenie Ministra Zdrowia z dn. 7.12.2017 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi (Dz. U. 2017 poz. 2294).

 

Lp.

Parametr

Jednostka

Wartość w wodzie wtłaczanej do sieci miejskiej Tomaszowa Maz.

Wymagania wg rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia
7 grudnia 2017 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi

1

Barwa

mg/l

Akceptowalna przez konsumentów i bez nieprawidłowych zmian

 Akceptowalna przez konsumentów i bez nieprawidłowych zmian

2

Mętność

NTU

0,22 ÷ 0,27

Akceptowalna przez konsumentów i bez nieprawidłowych zmian. Zalecany zakres wartości do 1,0.

 

3

 Stężenie jonów wodoru (pH)

-

7,2  ÷ 7,4

6,5 - 9,5

4

Przewodność elektryczna

µS/cm

357 ÷ 384

  do 2500

5

Zapach

-

Akceptowalny przez konsumentów i bez  nieprawidłowych zmian.        

Akceptowalny przez konsumentów i bez  nieprawidłowych zmian.

6

Smak

-

Akceptowalny przez konsumentów
i bez nieprawidłowych zmian

Akceptowalny przez konsumentów
i bez nieprawidłowych zmian

7

Jon amonu

mg/l

poniżej granicy oznaczalności       < 0,06

do 0,50

8

Azotany

mg/l

2,5 ÷ 9,2

do 50

9

Azotyny

mg/l

poniżej granicy oznaczalności     
 < 0,040

 do 0,50

10

 

Żelazo ogólne

 

µg/l

poniżej granicy oznaczalności

< 20

 

do 200

 

11

Mangan

µg/l

poniżej granicy oznaczalności

 < 30

do 50

12

Glin (Al)

µg/l

poniżej granicy oznaczalności

 < 30 ÷ 34

do 200

13

Indeks nadmanganianowy

mg/l

1,29 ÷ 1,75

do 5,0

14

Chlor wolny

mg/l

0,30

do 0,3 wolnego chloru w punkcie

czerpalnym u konsumenta

15

Ozon

mg/l

poniżej granicy oznaczalności

< 0,05

do 0,05

16

Wapń

mg/l

58 ÷ 68

przepis nie określa

17

Magnez

mg/l

3,5 ÷ 6,5

7 ÷ 125 (1)

18

Twardość

mgCaCO3/l

171 ÷ 184

60 ÷ 500

19

Twardość

dH

9,6 ÷ 10,3

3,4 ÷ 28,0

20

Twardość

mval/l

3,42 ÷ 3,68

1 ÷ 10

21

Twardość

mmol/l

1,71 ÷ 1,84

0,6 ÷ 5,0

22

Twardość węglanowa

mgCaCO3/l

171 ÷ 184

przepis nie określa

23

Escherichia coli

jtk/100 ml

0

0

24

Bakterie grupy coli

jtk/100 ml

0

0

25

Enterokoki

jtk/100 ml

0

0

26

Clostridium perfringens

(łącznie ze sporami)

jtk/100 ml

0

0

27

Ogólna liczba  mikroorganizmów

w 22±2oC

jtk/1 ml

bez nieprawidłowych zmian

bez nieprawidłowych zmian

 

28

Ogólny węgiel organiczny (OWO)

mg/l

bez nieprawidłowych zmian

bez nieprawidłowych zmian

29

Fluorki

mg/l

poniżej granicy oznaczalności

< 0,10

do 1,5

30

Chlorki

mg/l

24,0 ÷ 26,0

do 250

31

Siarczany

mg/l

31 ÷ 40

do 250

32

Cyjanki

µg/l

poniżej granicy oznaczalności       < 20,0

do 50

33

Bor

mg/l

poniżej granicy oznaczalności       < 0,10

do 1,0

34

Antymon

µg/l

poniżej granicy oznaczalności

 < 1,0

do 5,0

35

Arsen

µg/l

poniżej granicy oznaczalności

< 1,0

do 10

36

Chrom

µg/l

poniżej granicy oznaczalności

< 2,0

do 50

37

Kadm

µg/l

poniżej granicy oznaczalności      
< 0,30

do 5,0

38

Miedź

mg/l

poniżej granicy oznaczalności       < 0,004

do 2,0

39

Nikiel

µg/l

poniżej granicy oznaczalności

 < 4,0

do 20

40

Ołów

µg/l

poniżej granicy oznaczalności

< 2,0

do 10

41

Rtęć

µg/l

poniżej granicy oznaczalności

< 1,0

do 1,0

42

Selen

µg/l

poniżej granicy oznaczalności

< 1,0

do 10

43

Sód

mg/l

6,77 ÷ 8,49

do 200

44

Srebro

mg/l

poniżej granicy oznaczalności      < 0,001

do 0,010

45

Trichlorometan (chloroform)

mg/l

0,0012 ÷ 0,0091

do 0,030

46

Bromodichlorometan

mg/l

0,0011 ÷ 0,0039

do 0,015

47

Bromoform (tribromometan)

µg/l

poniżej granicy oznaczalności

< 0,10

przepis nie określa

48

Dibromochlorometan

µg/l

0,75 ÷ 1,55

przepis nie określa

49

Trihalometany ogółem

Σ THM

µg /l

3,05 ÷ 14,55

do 100

50

Benzen

µg/l

poniżej granicy oznaczalności

< 0,10

 do 1,0

51

1,2-dichloroetan

µg/l

poniżej granicy oznaczalności

< 0,10

do 3,0

52

Trichloroeten

µg/l

poniżej granicy oznaczalności

< 0,10

przepis nie określa

53

Tetrachloroeten

µg/l

poniżej granicy oznaczalności

 < 0,10

przepis nie określa

54

Σ trichloroetenu

 i tetrachloroetenu

µg/l

poniżej granicy oznaczalności parametrów z lp. 52 - 53

do 10

55

Σ pestycydów

µg/l

poniżej granicy oznaczalności <0,020

 0,50

56

Benzo(a)piren

µg/l

poniżej granicy oznaczalności <0,00078

do 0,010

57

Σ Wielopierścieniowych

węglowodorów aromatycznych

µg/l

poniżej granicy oznaczalności poszczególnych związków

do 0,10


 

(1)  – nie więcej niż 30 mg/l magnezu, jeżeli stężenie siarczanów jest równe lub większe od 250 mg/l. Przy niższej zawartości siarczanów dopuszczalne stężenie magnezu wynosi 125 mg/l; wartość zalecana ze względów zdrowotnych – oznacza, że jest pożądana dla zdrowia ludzkiego, ale nie nakłada obowiązku uzupełniania minimalnej zawartości przez przedsiębiorstwa wodno-kanalizacyjne

Aktualizacja na dzień: 30.07.2019 r.

Systemy jakości badań wody wykonywanych przez laboratoria ZWiK Sp. z o.o. zatwierdzone są decyzjami Państwowych Powiatowych Inspektorów Sanitarnych.

Bieżące informacje o jakości wody można uzyskać codziennie od poniedziałku do piątku
w Dziale Technologicznym ZWiK Sp. z o.o.

Informacja telefoniczna: 42 677 - 82 – 53, 42 677 – 82 - 54


zapisz wypisz
Zgadzam się na zasady prywatności serwisu www.zwik.lodz.pl
Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych kontaktowych w celu kontaktu ze mną, na warunkach określonych w Zasadach prywatności.
ZWiK na YouTube
ZWiK na Facebook