Zakład Wodociągów i Kanalizacji Łódź
JAKOŚĆ I TECHNOLOGIA
JAKOŚĆ I TECHNOLOGIA
taryfy_i_cenniki_podstrona_1.pngelektroniczne_biuro_4.jpg

JAKOŚĆ I TECHNOLOGIA / Łódzka Woda Najlepsza

Jedna z najlepszych i najtańszych w Polsce, czerpana w 90% ze studni głębinowych.

Dociera do Łodzi z:

  • 33 studni głębinowych położonych w mieście i na jego obrzeżach - w 20 z nich woda jest tak dobrej jakości, że nie wymaga uzdatniania (studnie o głębokości od 100 do 901 metrów - czwartorzęd, górna i dolna kreda),
  • 8 studni w Rokicinach (jura) i ujęcia na rzece Pilicy w Tomaszowie Mazowieckim,
  • 7 studni w Bronisławowie (okolice Zalewu Sulejowskiego, górna kreda).

Od 2004 r. ZWiK nie ujmuje wody dla Łodzi z Zalewu Sulejowskiego.

Woda dostarczana przez ZWiK cechuje się doskonałą jakością a przy tym jest bardzo tania - jedna z najtańszych spośród wód dostarczanych mieszkańcom w największych polskich miastach.


Butelka wody źródlanej  w sklepie (1,5 litra) kosztuje około 2 złotych. 1000 litrów wody z kranu (1 metr sześcienny) kosztuje nieco ponad 4 złote!

Wystarczy porównać skład łódzkiej wody głebinowej z dostępnymi w sklepach wodami źródlanymi, by przekonać się, że ta płynąca z kranów jest bardzo dobrej jakości. Występuje w niej sporo korzystnych dla zdrowia minerałów, w tym ważne dla człowieka: wapń, magnez, sód, fluorki – zawartość składników mineralnych to ponad 320 mg/litr.

wiecej na: www.facebook.com/lodzkawodanajlepsza

 

W prowadzonych przez ZWiK badaniach satysfakcji klientów mieszkańcy bardzo dobrze oceniają parametry jakości łódzkiej "kranówki" takie jak przejrzystość, smak i zapach.

Sieć wodociągowa w Łodzi podzielona jest na dwie strefy ciśnień:

  • Północna część – zasilana w 90% wodą ze studni głębinowych, w 10% wodą z Pilicy.
  • Południowa część – zasilana w 100% wodą ze studni głbinowych w Bronisławowie.

Miastu przybywa też ogólnodostępnych ujęć wód podziemnych. Łodzianie najczęściej korzystają z ujęć przy ulicy Giewont, Przyklasztorze oraz ujęcia przy ulicy Wycieczkowej, a także ze studni publicznych przy ulicach: Hetmańskiej, Książka i Al. Przyjaźni.


Jakość wody, którą piją łodzianie jest wciąż kontrolowana w laboratoriach ZWiK, posiadających akredytację Polskiego Centrum Akredytacji (certyfikat PCA nr AB 1448).

Woda jest pobierana do badania nie tylko w stacjach uzdatniania i przy wtłaczaniu do sieci wodociągowej, ale również z rurociągów w kilkudziesięciu punktach miasta. Sprawdzanych jest ok. 100 jej parametrów. Łódzka woda pozbawiona jest chorobotwórczych mikroorganizmów, szkodliwych metali ciężkich, pestycydów, detergentów, a występujące w wodzie niektóre chlorowcopochodne mieszczą się w zakresach norm określonych w Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dn. 29.03.2007 r. z późniejszymi zmianami.
Dodatkowo nad jakością „kranówki” czuwają ryby i małże (jest to tzw. biokontrola), które żyją w akwariach w kilkunastu obiektach ZWiK, gdzie jest ujmowana i uzdatniana woda dla Łodzi jak i w tej wodzie, która na bieżąco trafia do mieszkańców. Okonie i małże to bardzo czułe organizmy, które natychmiast reagują na zmianę jakości wody.

ZWiK dba, by czysta, doskonałej jakości woda ze studni głębinowych trafiała do dobrze utrzymanych, czystych rurociągów (łączna ich długość w Łodzi wynosi ponad 2000 km). Dlatego już na początku lat 90 zaczęto je remontować – najpierw odnowiono największe rurociągi, transportujące wodę do Łodzi z Tomaszowa Mazowieckiego, a potem magistrale miejskie. Po raz pierwszy w Polsce do remontu magistral wodociągowych wykorzystano właśnie w Łodzi metodę cementowania. ZWiK stosuje ją od 1991 roku – pod względem długości wycementowanej sieci Łódź można porównać dziś z dużymi miastami w Niemczech, odnowiono tą metodą rurociągi o dużych średnicach o długości ponad 200 km. Oprócz tego ZWiK każdego roku czyści różnymi metodami ok. 350 km wodociągów mniejszych średnic, a cementuje ok. 10 km zabezpieczając w ten sposób dobrą jakość wody w sieci miejskiej.

Ile wody zużywa dziennie przeciętny łodzianin?

Każdej doby miasto „wypija” 110-120 tys. metrów sześciennych wody. To poniżej 120 litrów w przeliczeniu na jednego, statystycznego mieszkańca Łodzi, po odliczeniu wody pobieranej dla celów przemysłowych. Prawie cała ta woda zużywana jest w naszych łazienkach (mycie, kąpiele, pranie, sanitariaty), a tylko ok. 3-5 litrów na cele spożywcze. W porównaniu z końcem lat 80 zużycie wody w Łodzi spadło trzykrotnie (z ok. 350 do 120 tys. metrów sześciennych na dobę), w przeliczeniu na statystycznego mieszkańca – prawie dwukrotnie (z ok. 230 do ok. 120 litrów na dobę). To skutek głównie upadku przemysłu włókienniczego, który zużywał dużo wody, ale na spadek zużycia wpływa także racjonalniejsze gospodarowanie wodą w każdym domu – dzisiaj wodomierz w mieszkaniu jest czymś naturalnym, każdy go ma lub woli mieć. Mniejsze zużycie wody „wymuszają” także nowoczesne pralki i zmywarki, których jest coraz więcej w naszych domach, baterie, ekonomiczne spłuczki, różnego rodzaju napowietrzacze strumienia wody, itd.


zapisz wypisz
Zgadzam się na zasady prywatności serwisu www.zwik.lodz.pl
Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych kontaktowych w celu kontaktu ze mną, na warunkach określonych w Zasadach prywatności.
ZWiK na YouTube
ZWiK na Facebook